The spelling structures for some alphabetic languages, such as Spanish, Portuguese and specially Italian, are comparatively orthographically transparent, or orthographically shallow, because there is nearly a one-to-one correspondence between sounds and the letter patterns that represent them. English spelling is more complex, a deep orthography, partly because it attempts to represent the 40+ phonemes of the spoken language with an alphabet composed of only 26 letters (and no diacritics). As a result, two letters are often used together to represent distinct sounds, referred to as digraphs. For example, t and h placed side by side to represent either /θ/ or /ð/.

"Overall we conclude that the synthetic phonics approach, as part of the reading curriculum, is more effective than the analytic phonics approach, even when it is supplemented with phonemic awareness training. It also led boys to reading words significantly better than girls, and there was a trend towards better spelling and reading comprehension. There is evidence that synthetic phonics is best taught at the beginning of Primary 1, as even by the end of the second year at school the children in the early synthetic phonics programme had better spelling ability, and the girls had significantly better reading ability."
Short vowels are the five single letter vowels, a, e, i, o, and u, when they produce the sounds /æ/ as in cat, /ɛ/ as in bet, /ɪ/ as in sit, /ɒ/ or /ɑ/ as in hot, and /ʌ/ as in cup. The term "short vowel" is historical, and meant that at one time (in Middle English) these vowels were pronounced for a particularly short period of time; currently, it means just that they are not diphthongs like the long vowels.
Kim Burnim: What you want to look for are resources that are based on well-established principles of teaching and learning, which are referred to as best practices. Best practices for teaching young children include allowing children to learn new things in many different ways (such as through songs, books, art activities, puzzles, games, and other hands-on activities), making learning fun and playful, and lots of repetition.

Dalam bahasa Indonesia, huruf X dipakai dalam istilah yang diserap dari bahasa asing. Bagi kata-kata yang mengandung huruf "x" di awal kata seperti xilofon, xenon, xenia, huruf x dieja menjadi "s" sehingga dibaca silofon, senon, senia. Sedangkan kata yang mengandung huruf "x" di tengah atau akhir kata seperti taxi, extra, sinar-x maka dieja menjadi "ks" sehingga dibaca taksi, ekstra dll.


Dengan menggunakan metode fonik ini, anak Anda dapat menghapal huruf dan berbagai bunyi dalam Bahasa Inggris. Metode ini juga menyenangkan dan mudah untuk dilakukan. Anak Anda akan melihat bentuk dari bunyi dan huruf alfabet dalam bentuk flashcard sehingga si kecil akan mudah mengingatnya. Selain itu, Anda bisa mengajak si kecil melakukan permainan dalam Bahasa Inggrissehingga anak Anda tidak akan merasa bosan.
Once children can identify the names of each letter, they can begin learning the most common sounds represented by each of the 26 letters of the alphabet. ABCmouse.com’s collection of The Letter Songs A–Z will help children identify those sounds, as will the hundreds of other games and activities such as the Alphabet Bubble Burst game and the book Alphabet in the Park.
Phonics is the relationships between the letters of written language and the sounds of spoken language. Children's reading development is dependent on their understanding of the alphabetic principle — the idea that letters and letter patterns represent the sounds of spoken language. Learning that there are predictable relationships between sounds and letters allows children to apply these relationships to both familiar and unfamiliar words, and to begin to read with fluency.
Anak sudah bisa diajarkan membaca pada usia 3 tahun lebih, atau tergantung kemandirian si anak juga. Mengajar anak-anak itu tantanganya cukup berat, karena anak usia preschool itu konsentrasinya sangat pendek. Umumnya bisa dipastikan dengan mengalikan umurnya dengan angka 5. jadi kalau usianya 3 tahun kalikan 5 adalah 15, konsentrasi si anak dalam belajar hanya 15 menit. Untuk itu, kegiatan belajar harus dirancang dengan fun dan menarik sehingga anak tidak bosan.
Phonics is the relationships between the letters of written language and the sounds of spoken language. Children's reading development is dependent on their understanding of the alphabetic principle — the idea that letters and letter patterns represent the sounds of spoken language. Learning that there are predictable relationships between sounds and letters allows children to apply these relationships to both familiar and unfamiliar words, and to begin to read with fluency.
A common tool for teaching the alphabet is alphabet key words, such as Aa is for apple, Bb is for ball, and so on. The idea is to make alphabet learning easier by creating meaningful associations between the letter and a word that begins with that letter. Unfortunately, too often, alphabet key words are problematic, creating more confusion than clarity for young children. Good alphabet key words need to begin with one of the sounds commonly associated with that letter. For example, Oo is for octopus works—the first sound in octopus is the short o sound. However, Oo is for orange does not work. The o in orange is what we call an r-controlled vowel. It does not make its typical short or long vowel sound. Similarly, Tt is for thumb does not work because there is no /t/ sound in thumb—there is a th digraph (two letters representing one sound). Another pitfall to watch out for is an alphabet key word that begins with a letter name, which can be really confusing to children. For example, Ee is for elephant is confusing because it begins the letter name for Ll (“el”), and Cc is for cake is problematic because it begins with the letter name for Kk (“kay”).
Owing to the shifting debate over time (see "History and Controversy" below), many school systems, such as California's, have made major changes in the method they have used to teach early reading. Today, most[which?] teachers combine phonics with the elements of whole language that focus on reading comprehension. Adams[15] and the National Reading Panel advocate for a comprehensive reading programme that includes several different sub-skills, based on scientific research. This combined approach is sometimes called balanced literacy, although some researchers assert that balanced literacy is merely whole language called by another name.[16] Proponents of various approaches generally agree that a combined approach is important.[citation needed] A few stalwarts favour isolated instruction in Synthetic phonics and introduction to reading comprehension only after children have mastered sound-symbol correspondences. On the other side, some whole language supporters are unyielding in arguing that phonics should be taught little, if at all. [17]
Seperti yang disebutkan sebelumnya, kartu flash sangat bagus, tetapi mereka mungkin tidak membantu jika anak Anda memiliki masalah fisik. Jika pengujian anak Anda menunjukkan masalah penglihatan, pendengaran, pemrosesan atau pembelajaran, pastikan untuk menindaklanjuti dengan rekomendasi yang diberikan oleh dokter, terapis, dan / atau guru anak Anda.
Begitulah kira-kira apa yang saya alami selama 6 bulan ini ketika saya membimbing anak saya untuk bisa membaca dalam bahasa Inggris. Alhamdulillah, Affan yang berusia 6 tahun dan duduk di Year 1 sudah mulai bisa membaca. Ehmmm…tentu saja dengan pronounciation, spelling, ritme dan aksen orang Inggris (Aussie..heh), nggak seperti papa-mamanya yang suka ngomong Inggris Jawa. Untuk kakaknya, si Afkar yang duduk di Year 6, dia tidak perlu di bimbing karena sudah bisa men-judge perbedaan bahasa Indonesia dan English. Sedangkan bagi si Algy, karena baru berumur 3 tahun dan belum mengenal huruf, insyaallah akan belajar sendiri, karena belum ada background yang menghambat.

Ini salah satu pertanyaan berulang dari teman-teman yang penasaran, gimana caranya saya yang bukan Native English Speaker bisa ngajarin anak-anak kami membaca, menulis, berbicara (yg ini juga didukung pembiasaan, di rumah kita pakai bahasa Inggris sebagai bahasa utama dan suami wna but not native English speaker juga lho, he’s Danish!, but to tell the truth, dulunya suami kerjanya di LN terpisah dari kita-kita (anak dan istri) yang seringan di Indonesia).


Analogy phonics is a particular type of analytic phonics in which the teacher has students analyze phonic elements according to the phonogrammes in the word. A phonogramme, known in linguistics as a rime, is composed of the vowel and all the sounds that follow it in the syllable. Teachers using the analogy method assist students in memorising a bank of phonogrammes, such as -at or -am. Teachers may use learning "word families" when teaching about phonogrammes. Students then use these phonogrammes.

4. See, for example, Heidi Anne E. Mesmer, Letter Lessons and First Words (Portsmouth, NH: Heinemann, forthcoming); Donald R. Bear et al., Words Their Way: Word Study for Phonics, Vocabulary, and Spelling Instruction (New York: Pearson, 2015); and Sharon Walpole and Michael C. McKenna, How to Plan Differentiated Reading Instruction (New York: Guilford Press, 2017).


So, I decided to figure this things out! Saya mulai baca-baca sana sini dan browsing-browsing ini itu. Alhamdulillah, akhirnya saya mendapatkan cara dan bahan yang menurut saya cukup ideal untuk dibelajarkan kepada anak-anak. Kuncinya adalah PHONICS! Inilah metoda belajar membaca bagi English Speaking children. Dengan Phonics, anak-anak diajarkan mengucapkan alfabet menurut bunyinya, misalnya ‘C’ bukan diucapkan ‘si’ tetapi ‘keh..’, ‘G’ bukan dibunyikan ‘ji’ tetapi ‘geh’. Setelah mengenal bunyi huruf, anak-anak akan dikenalkan dengan bentuk-bentuk kata yang berpola, semisal “short vowel”, “long vowel”, “r control”, dsb dsb. Tentu saja teorinya tidak perlu di baca oleh anak-anak, mereka tinggal mengikuti contoh-contoh yang sudah di susun sistematis. Mirip metoda IQRA! Luar biasa, tiba-tiba saja anak sudah bisa mengenali pola bunyi dan …bisa membaca! Persis seperti anak-anak yang belajar membaca huruf Arab dengan metoda Iqra!

You can teach phonics in many different ways. You can use word or picture cards, magnetic letters, letter tiles, games, or even more traditional methods. However, if you want phonics instruction to be effective, you need to know the content (e.g., consonants, short vowels, digraphs) that you are teaching and the order in which children typically learn, and thus that you will teach, that content. We call this a scope and sequence.8 Across decades, evidence has accumulated to suggest that systematic phonics instruction with a scope and sequence will produce better outcomes than instruction that does not follow a scope and sequence.9


isvankids memberikan sebuah kurikulum aktifitas yang lengkap untuk menginspirasi anak-anak dengan permainan terbaik. Kegiatan belajar dan bermain bersama isvankids merupakan sebuah langkah awal untuk anak-anak Anda dalam mencapai kesuksesan mereka di masa depan. Aktivitas belajar yang interaktif menjadi dasar kami dalam melatih dan Meningkatkan kemampuan anak Anda untuk dapat berkomunikasi secara efektif.
Emak2 itu suka dilema, dan kadang mengambil keputusan buruk karena tidak mau ambil resiko. Contoh nih kalo liat kerjaan rumah yang numpuk belum lagi berantakan dimana2, eh tiba2 anak2 mau bantuin tuh bikin dilema banget. Gimana ngga? Klo anak2 ikut bantuin mereka bisa sekalian belajar tp nantinya bukannya cepet selesai malah tambah lama dan kurang oke hasilnya. Padahal perbuatan semacam itu, bikin anak2 malah akhirnya malas membantu. Karena sering dilarang sih.
×