Once children can identify the names of each letter, they can begin learning the most common sounds represented by each of the 26 letters of the alphabet. ABCmouse.com’s collection of The Letter Songs A–Z will help children identify those sounds, as will the hundreds of other games and activities such as the Alphabet Bubble Burst game and the book Alphabet in the Park.
Ramadan by default harusnya menenangkan kan? Tapi untuk sebagian orang, terutama ibu apalagi itu bukan hal yang mudah Kenapa? Karena tekanan dan ekspektasi yang kita berikan ke diri kita sendiri, Rasanya kita terus saja berlari untuk mencari sesuatu yang lebih baik lainnya. Mulai dari ngurusin Belanjaan berikutnya Buka puasa berikutnya Berikutnya Berikutnya Belum lagi nambahin rencana Lebaran ke semua rencana berikutnya, yang ada? Adonan capek + overwhelm alias kewalahan Mana tenangnya? Saya dari dulu menolak untuk bikin segalanya ribet! Saya hanya BUTUH Ramadan yang lebih tenang dan semakin hari alhamdulillah Ramadan organizer saya semakin tipis 💕 Menjalani Ramadan yang tenang itu artinya MELAMBATKAN segala hal lainnya. Menikmati momen demi momen dari waktu-waktu Ramadan Tapi bukan berarti sebagai ibu dengan banyak tanggungjawab saya meninggalkan semua checklist? Tidak begitu Saya jadi lebih cerdik untuk menavigasi semuanya inshaAllah Sambil membayangkan Ramadan yang tenang dan damai, indahnya.. Apa cara kalian untuk membuat Ramadan tahun ini lebih tenang? Kelas dimulai Rabu, 10 April 2010 (google classroom) Daftar untuk kursus Di link bio
To understand the big picture, children must understand the alphabetic principle—how our English system of writing works. The alphabetic principle is simply that visual symbols (letters) represent speech sounds (phonemes). To write the spoken word “dog,” you use alphabetic symbols to represent the speech sounds. We can combine and recombine letter symbols to form words. As odd as it may sound, children can learn letters and even letter sounds in very rote ways without understanding the alphabetic system. When children do not understand the alphabetic principle, they may do the following:
Between the two world wars, the German brothers Heinz and Lutz Heck crossed stallions of Przewalski's horse with mares of the Konik horse, as well as mares of other breeds such as the Dülmen pony, Gotland pony, and the Icelandic horse, to create a breed resembling their understanding of the tarpan phenotype. The result is called the Heck Horse.[9] Other breeders crossed Koniks with Anglo Arabians or the Thoroughbred to increase their quality as a riding horse.[4]
Once students grasp the alphabet, and know the sound each letter represents they continue on to blend these letter-sound pairings together to read a word. They can then distinguish between similar sounds (e.g. “three,” “free,” and “tree), and phonics success is just around the corner. An effective homeschool phonics curriculum will involve frequent reinforcement and review of these skills.
... Some studies incorporate phonics reading technique in their application. Created in Malay language, Ahmad, et al. [19] developed " Bijak Membaca " , an application for dyslexic children which applies Phonic Reading Technique and multisensory approach with interactive multimedia, such as text, graphics, video, and animation. Evaluated using Heuristic approach, this application is considered success in integrating all of learning strategies mentioned before. ...
Kita tidak akan dapat mengajari anak membaca apapun, jika hanya disodori buku/kartu saja, tanpa diberitahu tahu cara membacanya, dan bagaimana 'bunyi' masing2 huruf jika bertemu huruf lainnya. Atau istilah kerennya ilmu 'fonik'. Semua perlu tahapan. Jika tahapan keliru, atau salah urutan, maka pendekatannya kurang berhasil dan dapat menimbulkan efek 'trauma' atau 'sebel'. Sepintar apapun pembimbing, amat memerlukan media yg bagus, agar efek dari belajar tidak menimbulkan trauma pada anak. Tapi sebaliknya dapat menimbulkan kecanduan sampai2 anak tahan belajar dalam waktu 2 jam non stop.
person contohnya : Selly, Justin, Edward, Billy and etc.place contohnya : river, mountain, park, street, town and etc.things contohnya : Game of Throne, The good Dinosaurus and etc building contohnya : School, bank, hospital, library, cinema and etc.date contonhya : nama-nama hari, bulan, perayaan agama. b.Common : Untuk common biasanya untuk nama benda-benda mati dan juga benda yang absctarck.
Jika anak-anak sudah mulai bersemangat, kita bisa menyediakan tambahan buku-buku dan lembar kerja yang bagus, menarik tapi murah. Buku-buku terbitan School Zone atau Hinklers Books, menurut saya, sangat luar bisa berguna. Harganya cuman 4-5 dollar per buku, dan bisa didapatkan di Target, KMart, Big W dan superstore lainnya. Penerbit ini sangat pintar memasarkan buku-bukunya dengan memasang rak khusus di hampir semua supermarket di Perth! Anak-anak pasti suka dengan buku-buku ini, karena menarik dan menantang untuk dikerjakan.
Phonics is a tried and proven method for learning to read. Although English is not purely a phonetic language, phonics is an important tool for beginners learning to read the language. Due to the effectiveness of phonics-based instruction, more public and private schools have emphasized phonics instruction in recent years. Parents who teach their children at home also frequently report satisfaction with instructional materials for phonics, based on the emails we receive.
To understand the big picture, children must understand the alphabetic principle—how our English system of writing works. The alphabetic principle is simply that visual symbols (letters) represent speech sounds (phonemes). To write the spoken word “dog,” you use alphabetic symbols to represent the speech sounds. We can combine and recombine letter symbols to form words. As odd as it may sound, children can learn letters and even letter sounds in very rote ways without understanding the alphabetic system. When children do not understand the alphabetic principle, they may do the following:
A final point about letter-name knowledge: it is often noted that letter-name knowledge in preschool and kindergarten is a strong predictor of children’s later literacy achievement. This is true, but it is not because letter-name knowledge is an even-close-to-sufficient contributor to actual reading or writing. It is helpful, but some children learn to read knowing only letter sounds—no letter names. The predictive power of letter names lies largely in the fact that it is a proxy for other things. Children who know letter names early are more likely to have experienced a substantial emphasis on print literacy in the home and to have attended a strong preschool, for example, which in turn increase the likelihood of higher later reading and writing achievement. Naming letters is only one facet of letter knowledge, and probably not even the most important one. It is the application of letter-sound knowledge that advances children’s reading and spelling.
Dimulai dengan berjalan dengan mulus, bersemangat, rasanya tidak akan ada yang bisa menghalangimu kemudian kamu tersandung dab jatuh dengan keras! Dan berhenti Kamu pasti tahu masalah dibulan Ramadan yang seperti ini, saya juga. Iya, Niat kita itu baik. Kita punya rencana yang solid dan rasanya super organized. Tapi ada sesuatu yang tidak kita tindak lanjuti dan kemudian Ramadan bergulir tidak seperti yang ktia bayangkan di awal. . Jika konsistensi adalah perjuangan mu di luar Ramadan, Punya to do list itu BAGUS! Tapi ini bukan SOLUSI (I’ve been there) Seandainya, tahun ini, Daripada fokus ke rencana yang super rapi, Tapi pindah Fokus ke si wanita dibalik to do list tersebut Pasti kamu akan berubah! Ini yang akan saya sharing di kelas Bersiap Ramadan nanti Kenapa? Karena wanita yang berada di dalam dirimu itu secara BESARRR memengaruhi bagaimana kamu berada di luar. Ayo belajar untuk konsisten! Daftar: http://bit.ly/kelassiapramadan link bio 👆⠀⠀⠀⠀
Apa artinya terhubung dengan Allah menurutmu? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Ini topik yang sering dibicarakan, tapi pernah nggak kita bertanya, juga, seperti apa sih? Saya juga iya punya tanya yang sama. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Apa artinya connection itu? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Bagaimana kita tahu ketika kita terhubung dengan Allah. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Ada nggak tanda, atau rasa, yang kita alami ketika kita terhubung dengan Allah SWT? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Saya share apa artinya buat saya di comment bawah ya.. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Dan buat kamu? apa menurutmu arti terhubung dengan Allah?
Analogy phonics is a particular type of analytic phonics in which the teacher has students analyze phonic elements according to the phonogrammes in the word. A phonogramme, known in linguistics as a rime, is composed of the vowel and all the sounds that follow it in the syllable. Teachers using the analogy method assist students in memorising a bank of phonogrammes, such as -at or -am. Teachers may use learning "word families" when teaching about phonogrammes. Students then use these phonogrammes.
Salah satu manfaat metode fonik dalam mengajar membaca Bahasa Inggris adalah metode ini dapat mengenalkan anak Anda pada alfabet dan berbagai bunyi. Bahasa Inggris memiliki 26 huruf alfabet, 21 bunyi vokal, dan 22 bunyi huruf konsonan. Anda bisa mengajarkan si kecil huruf alfabet dan berbagai jenis bunyi huruf dalam Bahasa Inggris. Setelah itu, Anda bisa meminta anak Anda untuk merangkai beberapa kombinasi huruf konsonan dan vokal untuk membentuk kosakata dalam Bahasa Inggris.

Modal saya cuma 1, yaitu buku magic ini: “The Ordinary Parents Guide to Teaching Reading” dan sekarang untuk yang non native seperti kita nih WNI, sudah tersedia versi audionya, jadi lebih mudah lagi ngajarnya kan :-). Nah, kenapa saya bilang magic? karena bukunya benar-benar super simple untuk non native seperti saya dan bukan guru beneran yang nggak pernah sekolah PG 🙂 but I can successfully teach my kids how to read, write and speak in English!


Synthetic phonics, also known as blended phonics, is a method employed to teach children to read by blending the English sounds to form words. This method involves learning how letters or letter groups represent individual sounds, and that those sounds are blended to form a word. For example, shrouds would be read by pronouncing the sounds for each spelling "/ʃ, r, aʊ, d, z/" and then blending those sounds orally to produce a spoken word, "/ʃraʊdz/." The goal of either a blended phonics or synthetic phonics instructional programme is that students identify the sound-symbol correspondences and blend their phonemes automatically. Since 2005, synthetic phonics has become the accepted method of teaching reading (by phonics instruction) in the United Kingdom and Australia. In the US, a pilot programme using the Core Knowledge Early Literacy programme that used this type of phonics approach showed significantly higher results in K-3 reading compared with comparison schools.[14]
Manfaat lainnya dari menggunakan metode fonik untuk mengajarkan membaca Bahasa Inggris adalah metode ini mempermudah anak Anda untuk mendengar dan memanipulasi bunyi dalam kata-kata yang diucapkan sehingga anak Anda akan lebih mudah membaca kata-kata Bahasa Inggris. Contohnya, Anda bisa menggantikan bunyi huruf c dari kata ‘cake’ menjadi bunyi huruf t dari kata ‘take’. Kedua kata tersebut memiliki bunyi akhir yang sama. Yang membedakannya adalah bunyi awal.
Dalam bahasa Indonesia, huruf X dipakai dalam istilah yang diserap dari bahasa asing. Bagi kata-kata yang mengandung huruf "x" di awal kata seperti xilofon, xenon, xenia, huruf x dieja menjadi "s" sehingga dibaca silofon, senon, senia. Sedangkan kata yang mengandung huruf "x" di tengah atau akhir kata seperti taxi, extra, sinar-x maka dieja menjadi "ks" sehingga dibaca taksi, ekstra dll.

The American Federation of Teachers is a union of professionals that champions fairness; democracy; economic opportunity; and high-quality public education, healthcare and public services for our students, their families and our communities. We are committed to advancing these principles through community engagement, organizing, collective bargaining and political activism, and especially through the work our members do.


These free phonics worksheets may be used independently and without any obligation to make a purchase, though they work well with the excellent Phonics DVD and Phonics Audio CD programs developed by Rock 'N Learn. You are not required to register in order to use this site. These free phonics worksheets and lesson extensions are provided to you compliments of Rock ’N Learn with our sincere desire that they assist students and raise awareness of other Rock ’N Learn programs.


Phonics training appears to be effective for improving some reading skills. Specifically, statistically significant effects were found for nonword reading accuracy (large effect), word reading accuracy (moderate effect), and letter‐sound knowledge (small‐to‐moderate effect). For several other outcomes, there were small or moderate effect sizes that did not reach statistical significance but may be meaningful: word reading fluency, spelling, phonological output, and reading comprehension. The effect for nonword reading fluency, which was measured in only one study, was in a negative direction, but this was not statistically significant.
Long vowels have the same sound as the names of the vowels, such as /eɪ/ in bay, /iː/ in bee, /aɪ/ in mine, /oʊ/ in no, and /juː/ in use. The way that educators use the term "long vowels" differs from the way in which linguists use this term. Careful educators use the term "long vowel letters" or "long vowels", not "long vowel sounds", since four of the five long vowels (long vowel letters) in fact represent combinations of sounds (a, i, o, and u i.e. /eɪ/ in bay, /aɪ/ in mine, /oʊ/ in no, and /juː/ in use) and only one consists of a single vowel sound that is long (/iː/ in bee), which is how linguists use the term. In classrooms, long vowels are taught as having "the same sounds as the names of the letters". Teachers teach the children that a long vowel "says" its name.
Therefore, phonics instruction plays a key role in helping students comprehend text. It helps the student map sounds onto spellings, thus enabling them to decode words. Decoding words aids in the development of word recognition, which in turn increases reading fluency. Reading fluency improves reading comprehension because as students are no longer struggling with decoding words, they can concentrate on making meaning from the text.
Jika Anda sudah memiliki cukup banyak program "quick fix" lainnya yang menjanjikan hasil yang mudah - program yang menampung bayi atau anak Anda di depan TV dan komputer berjam-jam, yang telah mengecewakan Anda dan anak Anda di masa lalu, dan Anda siap untuk mengajar anak Anda untuk membaca cara yang BENAR, maka ini adalah pembelajaran yang jujur ​​dan benar-benar efektif untuk membaca solusi yang telah Anda telusuri
In the articles below, you will get answers to these questions and more. You will learn the facts about phonics, why learning phonics is important for your child, how to tell if your child’s teacher includes phonics in his beginning reading program and what the most recent research on phonics says. You can also test your own phonics knowledge with our phonics quiz and explore further resources on phonics.
Untuk penghafalan bunyi dari alphabet lebih baik anak di perkenalkan bunyi dari huruf vowel (huruf hidup) terlebih dahulu yaitu a, i, u, e, o. Karena dengan mengahafal huruf vowel terlebih dahulu akan lebih mudah untuk mommy mengajarkan anak membaca. Karena, dalam bahasa inggris 3 phonic letters word huruf tengah (middle sound) hanya menggunakan huruf vowel.
The National Research Council re-examined the question of how best to teach reading to children (among other questions in education) and in 1998 published the results in the Prevention of Reading Difficulties in Young Children.[21] The National Research Council's findings largely matched those of Adams. They concluded that phonics is a very effective way to teach children to read at the word level, more effective than what is known as the "embedded phonics" approach of whole language (where phonics was taught opportunistically in the context of literature). They found that phonics instruction must be systematic (following a sequence of increasingly challenging phonics patterns) and explicit (teaching students precisely how the patterns worked, e.g., "this is b, it stands for the /b/ sound").[22]

Dalam menguasai ketrampilan membaca, anak juga harus melalui tahapan yang benar, agar hasilnya baik. Umumnya anak2 yang belum menguasai warna, tidak akan mampu memahami huruf. Shg stimulasi huruf dilakukan setelah anak memahami warna kompleks dan primer. Warna komplek yang dimaksud yaitu warna hijau tua, hijau muda, coklat tua, coklat muda, jingga, abu-abu, dll.
Between the two world wars, the German brothers Heinz and Lutz Heck crossed stallions of Przewalski's horse with mares of the Konik horse, as well as mares of other breeds such as the Dülmen pony, Gotland pony, and the Icelandic horse, to create a breed resembling their understanding of the tarpan phenotype. The result is called the Heck Horse.[9] Other breeders crossed Koniks with Anglo Arabians or the Thoroughbred to increase their quality as a riding horse.[4]
Bagi saya sendiri, keadaan ini juga menimbulkan kebingungan, gimana yah cara mengajari anak membaca dalam bahasa Inggris? Jika diterusin cara belajar ABC seperti di Indonesia, anak pasti protes, karena di sekolah nggak seperti itu koq. Tapi jika di ajarin langsung dalam bahasa Inggris, dia masih berpegang dengan pengertian sebelumnya. Dan yang lebih membingungkan lagi, bahan apa untuk mengajarinya dan bagaimana caranya? Kadang-kadang, dengan studi kita yang telah menelan seluruh waktu kita, hal-hal seperti ini bukan menjadi prioritas. “Let’s buy a book, and just give it to the kids..!” Masalahnya, membeli buku yang tepat di sini bukan perkara gampang. Saya benar-benar buta dengan kurikulum, bahan ajar, penerbit dan buku-buku untuk Primary School di Perth! Masalahnya juga, buku tidak akan bisa berbicara sendiri, dan jika kita melakukan hal itu, berarti kita setengah memaksa anak kita untuk meta-learning! Jangankan bisa memahami teori untuk belajar membaca, hahaha..membaca saja belum bisa koq!
... In " learn-to-read " process, dyslexic children may have problems varied from phonological decoding and awareness to alphabet and word identification. Unfortunately, the difficulties are not only limited to reading problems, but also to emotional and behavioural problem [7]. There are some problems that possibly occur on dyslexic children [ 4. Difficulty decoding single words 5. Phonological awareness (such as if the /k/ sound was taken away from cat, what word that would remain) 6. Reverses letters and numbers (b and d, p and q) 7. Slow reading and poor spelling 8. Do not follow multiple instruction at one time 9. Expressive language difficulties 10. ...
Sight words and high frequency words are associated with the whole language approach which usually uses embedded phonics. According to Put Reading First from the National Institute for Literacy,[11] embedded phonics is described as indirect instruction where "Children are taught letter-sound relationships during the reading of connected text. (Since children encounter different letter-sound relationships as they read, this approach is not systematic or explicit.)".
Kim Burnim: Phonics is taught in the early years because it is an important part of learning how to read. Most instruction typically occurs from kindergarten through second grade. In kindergarten, children should learn the sounds of individual letters, and in the first and second grades they should be learning more advanced principles of phonics, such as rules for short and long vowel sounds. But it’s important to keep in mind that children learn at different rates. Some children need very little phonics instruction; others need more. Some children are ready to start learning the sounds of the letters prior to kindergarten, and some children do best with more advanced phonics instruction all the way into third grade. And research has shown that older children who have difficulty reading can also benefit from phonics instruction—which shows just how important it is for children to learn phonics early on.
So much going on in my head at the moment. Reflecting on The Prophet Muhammad Pbuh journey Isra Mi'raj di hari libur ini dan berrefleksi dengan perjalanan pribadi sebelum Ramadan inshaAllah Bismillah, Sedang mereview + nyiapin belajaran, transformasi super keren dan indah InshaAllah! Are you ready for Ramadan? (semua materi berbahasa Indonesia) I'll be honest with you Mungkin kalian mikir, hidup saya tidak banyak cela, tidak berantakan, highly organized tidak seperti kebanyakan wanita. TRUST ME! Saya melewati sebanyak perjalanan ups and downs seperti semua wanita yang ada atau pernah ada dimuka bumi ini. Berjalan dengan ego yang memar atau kepercayaan diri yang terluka. I'll also will be honest, Meski semua hal terencanakan dan organized dan simplyfying itu CINTA saya, termasuk bahkan journal Ramadan yang di foto ini sudah released sejak Ramadan tahun lalu, dan segala hal diseputar Ramadan kami sekeluarga selalu sangat sederhana, terencana tapi selalu ada sesuatu yang kami perbaiki dan kami tumbuh dengannya (tumbuh daripun kondisi Ramadan yang paling tidak ideal), dengan ultimate goal bukan kesempurnaan, karena Itu Milik Allah semata. 🌹 Tapi membuka ruang untuk mengajak muslimah lain untuk belajar bersama, saling mendukung untuk bersiap Ramadan itu sesuatu yang berat buat saya. 🙏 So ladies... Please bear with my imperfection or high expectacy from you that I might not be able to deliver. 🌹 I'll do my best to speak clear and directed and brutally honest and help you to learn from what I've done for all these years. Preparing Ramadan as a muslimah a mom, etc business woman or simply busy and sometimes disconnected ke Ramadan yang inshaAllah lebih bermakna dengan seiring kita menyederhanakan hidup, berefleksi, bertumbuh, berubah untuk akhirnya siap untuk Ramadhan. Heads up aja: Kelas ini biayanya sangat-sangat terjangkau, (and some may get help with FREE to join). Pendaftaran inshaAllah dibuka besok, dan ditutup 9 April 2019. Kelas dimulai 10 April berakhir 3 Mei 2019.
Banyak bahan-bahan rujukan yang mudah dilayari online dan percuma, bentuk aktiviti bersesuaian mengikut umur serta minat anak anda yang akan dapat membantu. Pastikan aktiviti yang dipilih adalah bagi tujuan anak anda belajar mengenali nama dan sebutan huruf dalam abjad sahaja dulu (bukan aktiviti rangkaian lagu-lagu ABC Phonics).  Sila layari laman-laman seperti contoh dibawah;
Kim Burnim: Well, a balanced literacy approach also emphasizes sight words—those are words that children should learn to recognize without sounding them out, such as the words the and said. They are also sometimes called high-frequency words, because they are words that are often seen even in simple stories for children. There are 40 of these words that are usually taught in pre-k, and another 56 that are often taught in kindergarten.
Embedded phonics is the type of phonics instruction used in whole language programmes. Although phonics skills are de-emphasised in whole language programmes, some teachers include phonics "mini-lessons" in the context of literature. Short lessons are included based on phonics elements that students are having trouble with, or on a new or difficult phonics pattern that appears in a class reading assignment. The focus on meaning is generally maintained, but the mini-lesson provides some time for focus on individual sounds and the symbols that represent them. Embedded phonics differs from other methods in that the instruction is always in the context of literature rather than in separate lessons, and the skills to be taught are identified opportunistically rather than systematically.
Salah satu metode yang dapat dipakai serta disarankan saat ini adalah phonics. Suatu sistem pengajaran membaca dimana anak menyeruakan bunyi dari huruf yang ada. Contoh, huruf 'L' disuarakan dengan 'el', 'O' dengan 'Oh', dan 'G' dengan 'Geh', untuk membentuk satu kata LOG. Metode ini sudah dipakai Montessori lebih dari 100 tahun lalu, "papar Erlin Paulina Tambunan, staf pengajar di Ceria Montessori International School, Simpruk Jakarta Selatan.
Bayangkan Anda dan anak Anda beberapa minggu, bulan, atau bahkan bertahun-tahun dari sekarang ... Apakah anak Anda masih harus berjuang untuk membaca, dan apakah Anda masih akan frustrasi dan kecewa karena anak Anda belum belajar membaca atau tidak dapat membaca dengan benar? Akankah anak Anda menjadi salah satu dari 67% dari semua anak kelas 4 yang tidak dapat membaca secara mahir? Atau...

Mengajar membaca itu perlu tahapan. Jangan salah urutan. Karena membaca itu merupakan ketrampilan, sama spt berenang yg ketika memelajarinya memerlukan tahapan ttn. Kita tidak akan dapat mengajari anak membaca apapun, jika hanya disodori buku/kartu saja, tanpa diberitahu tahu cara membacanya, dan bagaimana 'bunyi' masing2 huruf jika bertemu huruf lainnya. Atau istilah kerennya ilmu 'fonik'. Semua perlu tahapan. Jika tahapan keliru, atau salah urutan, maka pendekatannya kurang berhasil dan dapat menimbulkan efek 'trauma' atau 'sebel'. Sepintar apapun pembimbing, amat memerlukan media yg bagus, agar efek dari belajar tidak menimbulkan trauma pada anak. Tapi sebaliknya dapat menimbulkan kecanduan sampai2 anak tahan belajar dalam waktu 2 jam non stop.

... In " learn-to-read " process, dyslexic children may have problems varied from phonological decoding and awareness to alphabet and word identification. Unfortunately, the difficulties are not only limited to reading problems, but also to emotional and behavioural problem [7]. There are some problems that possibly occur on dyslexic children [ 4. Difficulty decoding single words 5. Phonological awareness (such as if the /k/ sound was taken away from cat, what word that would remain) 6. Reverses letters and numbers (b and d, p and q) 7. Slow reading and poor spelling 8. Do not follow multiple instruction at one time 9. Expressive language difficulties 10. ...
Pembelajaran bahasa asing yg paling efektif adalah dg langsung praktik, bukan pasif. Seperti bayi yang selalu diajak ngobrol oleh orangtuanya langsung. Bahkan bayi bule usia 3 tahun sudah tahu cara menerapkan tensis (penggunaan verba yg berubah dg variabel waktu) spt present tense, future tense, past tense meski ga paham grammar. Bandingkan dg anak yg belajar bahasa Inggris di sekolah, selama 3 tahun di SMP masih belum bisa bicara dalam bahasa Inggris, masih kalah dg bayi bule usia 3 tahun? Artinya pendekatan belajar bahasa asing yg dilakukan di sekolah kurang tepat karena bersifat pasif (anak tidak diajak ngobrol) shg anak2 tidak dapat mempraktikkannya.
×