Bijak Membaca - Applying Phonic Reading Technique and Multisensory Approach with Interactive Multimedia for Dyslexia Children Siti Zulaiha Ahmad, Nik Noor Amalina Amirah Nik Ludin, Hawa Mohd Ekhsan, Arifah Fasha Rosmani, Mohammad Hafiz Ismail Department of Computer Science Faculty of Computer and Mathematical Sciences Universiti Teknologi MARA, 02600 Arau, Perlis sitizulaiha@perlis.uitm.edu.my Abstract— Reading difficulty is one of the major problems faced by dyslexic children. Reading skill is the most crucial ability as it is required in the upper level of discovery of knowledge. In this research, Phonic Reading Technique and Multisensory Approach are blended with interactive multimedia, which incorporates multimedia elements such as text, graphics, video, and animation. The manner of applying those techniques in “Bijak Membaca” is discussed. The contents of this application are specifically designed to visualize letters, words, sentences, and pronunciations in the Malay language for dyslexics, aged 7 – 8 years, with awareness of their characteristics. In order to evaluate the design of its content, heuristic testing is conducted among multimedia lecturers and IT undergraduates. The result reveals that the contents are well designed with the inclusion of Phonic Reading Technique, Multisensory Approach, and suitable multimedia elements. It is also concluded as interesting, user-friendly, attractive, valuable, and supportive. Keywords—Phonic reading; Multisensory Approach; Interactive multimedia; Dyslexic children; Heuristic testing I. INTRODUCTION The first step to explore the world of knowledge is by actively engaging in reading books, magazines, articles, and other materials. Unfortunately, children with learning disabilities, especially dyslexia, usually have problems in word recognition, which could hinder their ability to read [1]. They are usually hampered by slow reading speed, omission of words [2], and inaccurate reading [3]. Consequently, it causes inferiority complex, loss of confidence and focus, and frustration among these children [2]. In order to provide improved learning conditions for dyslexic children, an appropriate reading tool that attracts and captivates their attention is required to support their learning process. It is very important to motivate and integrate them in an enjoyable learning process. Therefore, dyslexic children need extra support [4] in terms of learning strategy to develop their skills in reading. There are many learning strategies and their effectiveness differs depending on the children themselves. From the previous research, it is found that by using existing teaching methods (traditional methods), teachers cannot get much success in teaching dyslexic children [5]. It is known that multimedia plays an important role in teaching children with dyslexia [4]. In this study, the Multisensory Approach and multimedia elements [6], such as video, audio, animation, graphic, and image, are used. This research concentrates on designing and developing a reading tool called “Bijak Membaca” to assist dyslexic children in the reading process. The idea is to provide a better learning strategy by applying the Phonic Reading Technique in Malay language, blended with the Multisensory Approach. These learning strategies are implemented using multimedia technology that is specifically designed for dyslexics aged 7 to 8 years. The rest of this section is organized as follows: the second section discusses the background of this study, which includes the Phonic Reading Technique, Multisensory Approach, dyslexia and multimedia. In the next section, the focus is on implementation of learning strategies in “Bijak Membaca”. The paper ends with disclosing results and findings obtained from heuristic testing. II. BACKGROUND A. Phonic Reading Technique Phonic skill is one of the learning strategies that is suitable for those with learning disabilities, dyslexics in specific [7][2]. Phonic is defined as a system that emphasizes on letter-sound correspondences along with word-recognition activities [8]. Phonetic Approach is proven as a natural way in learning to read [9] and it is recommended by the National Reading Panel in US as one of the key features of reading instructions [10]. Phonic reading is a systematic approach that decodes letter-sound pronunciations [9] by breaking words into 978-1-4673-4617-7/12/$31.00 ©2012 IEEE2012 IEEE Colloquium on Humanities, Science & Engineering Research (CHUSER 2012), December 3-4, 2012, Kota Kinabalu,Sabah, Malaysia554
Kim Burnim: It’s called decoding because you can think of the letters as a code that you have to figure out in order to know what the word is. So when you are decoding, you are looking at a written word and using a knowledge of phonics (sounds of the letters) to say the word correctly. For example, if a child sees the letters m-a-p together in a word, and knows the sounds that the letters m, a, and p stand for, then he or she can blend those three sounds together to say the word “map.”
As well as working through the alphabet, and the sounds that each letter makes, Reading Eggs also includes lessons on phonics skills such as working with beginning and end blends of letters, the variety of sounds that vowels make, diphthongs, consonant letter sounds such as soft c, g, and y, silent letters, double letter sounds, word families, and how to work through words with more than one syllable.
isvankids memberikan sebuah kurikulum aktifitas yang lengkap untuk menginspirasi anak-anak dengan permainan terbaik. Kegiatan belajar dan bermain bersama isvankids merupakan sebuah langkah awal untuk anak-anak Anda dalam mencapai kesuksesan mereka di masa depan. Aktivitas belajar yang interaktif menjadi dasar kami dalam melatih dan Meningkatkan kemampuan anak Anda untuk dapat berkomunikasi secara efektif. 									

Once students grasp the alphabet, and know the sound each letter represents they continue on to blend these letter-sound pairings together to read a word. They can then distinguish between similar sounds (e.g. “three,” “free,” and “tree), and phonics success is just around the corner. An effective homeschool phonics curriculum will involve frequent reinforcement and review of these skills.


In 2017, research published in the Journal of Experimental Psychology has shown that learning to read by sounding out words (i.e. phonics) has a dramatic impact on the accuracy of reading aloud and comprehension. [34] It concludes that early literacy education should focus on the systematic approach in "print-to-sound relationships" in alphabetic languages, rather than teaching "meaning-based strategies", in order to enhance both reading aloud and comprehension of written words.
Modal saya cuma 1, yaitu buku magic ini: “The Ordinary Parents Guide to Teaching Reading” dan sekarang untuk yang non native seperti kita nih WNI, sudah tersedia versi audionya, jadi lebih mudah lagi ngajarnya kan :-). Nah, kenapa saya bilang magic? karena bukunya benar-benar super simple untuk non native seperti saya dan bukan guru beneran yang nggak pernah sekolah PG 🙂 but I can successfully teach my kids how to read, write and speak in English!
English has absorbed many words from other languages throughout its history, usually without changing the spelling of those words. As a result, the written form of English includes the spelling patterns of many languages (Old English, Old Norse, Norman French, Classical Latin and Greek, as well as numerous modern languages) superimposed upon one another.[7] These overlapping spelling patterns mean that in many cases the same sound can be spelled differently and the same spelling can represent different sounds. However, the spelling patterns usually follow certain conventions.[8] In addition, the Great Vowel Shift, a historical linguistic process in which the quality of many vowels in English changed while the spelling remained as it was, greatly diminished the transparency of English spelling in relation to pronunciation.
Ini testimoni dari customernya agen Karawang, bunda Fitri Astuti. Jika anak Bunda kebetulan kecanduan Gadget atau TV bisa dicoba diterapi dg abaca. Tapi bunda jg harus bisa sabar mendampinginya ya 😊 Kesabaran bunda adalah salah satu faktor yg turut memengaruhi keberhasilan pembelajaran. Anak2 yg nyandu abaca, umumnya adalah anak2 yg memiliki ibu yg sabar, dan ga uring2an saat mengajari anaknya bermain abaca 😊. Mau spt testimoni? Sediakan abaca dan Jadilah orangtua yg sabar. Insya Allah, Allah akan mudahkan bunda pula agar spt testimoni ini 😊 Testimoni By customer bunda Fitri Astuti Informasi pemesanan Harlina 085878491586 Picture By Bunda Halimah Masjhur
Kreativitas dan Imajinasi penting dalam perkembangan anak dan menyenangkan keluarga. Cari printables pendidikan menyenangkan, kerajinan keluarga, kerajinan liburan, resep makanan menyenangkan dan grafik hadiah untuk anak-anak. Di sini, di Zoom Ziggity kita mencoba untuk menggabungkan menyenangkan dalam segala macam kegiatan keluarga kreatif termasuk ...
Analogy phonics is a particular type of analytic phonics in which the teacher has students analyze phonic elements according to the phonogrammes in the word. A phonogramme, known in linguistics as a rime, is composed of the vowel and all the sounds that follow it in the syllable. Teachers using the analogy method assist students in memorising a bank of phonogrammes, such as -at or -am. Teachers may use learning "word families" when teaching about phonogrammes. Students then use these phonogrammes.
Phonics curriculum usually starts with teaching letters, slowly creating a working knowledge of the alphabet. Children learn the sounds of each letter by associating it with the word that starts with that sound. Phonics skills grow through reading activities, and students learn to distinguish between vowels and consonants and understand letter combinations such as blends and digraphs.
Most poor readers tend to rely so heavily on one reading strategy, such as the use of context and picture clues, that they exclude other strategies that might be more appropriate. To become skilled, fluent readers, children need to have a repertoire of strategies to draw on. These strategies include using a knowledge of sound-spelling relationships — in other words, an understanding of phonics. In addition, research has shown that skilled readers attend to almost every word in a sentence and process the letters that compose each of these words.

A common tool for teaching the alphabet is alphabet key words, such as Aa is for apple, Bb is for ball, and so on. The idea is to make alphabet learning easier by creating meaningful associations between the letter and a word that begins with that letter. Unfortunately, too often, alphabet key words are problematic, creating more confusion than clarity for young children. Good alphabet key words need to begin with one of the sounds commonly associated with that letter. For example, Oo is for octopus works—the first sound in octopus is the short o sound. However, Oo is for orange does not work. The o in orange is what we call an r-controlled vowel. It does not make its typical short or long vowel sound. Similarly, Tt is for thumb does not work because there is no /t/ sound in thumb—there is a th digraph (two letters representing one sound). Another pitfall to watch out for is an alphabet key word that begins with a letter name, which can be really confusing to children. For example, Ee is for elephant is confusing because it begins the letter name for Ll (“el”), and Cc is for cake is problematic because it begins with the letter name for Kk (“kay”).
Jika anak memulai sekolah di Perth dalam usia yang ‘nanggung, yaitu usia-usia 5-6 tahun, akan muncul sedikit tantangan bagi ortu dalam upaya belajar mereka. Anak-anak dalam usia seperti ini pastilah sudah pernah mengenal huruf ABC dan mengejanya dalam bahasa Indonesia, tetapi belum benar-benar bisa membaca. Dengan cara pengucapan yang sangat berbeda, wah…anak-anak pasti mengalami kebingungan. Setahu dia, What You See is What You Say! heheheheh…in English, of course you cannot just say what you see! Jika mempunyai anak-anak yang Verbal Geeks, wow…alhamdulillah deh, nggak perlu dibantu juga langsung ‘nangkep. Tetapi, saya yakin rata-rata anak akan mengalami learning curve shock!

Jejak kehidupan kita seperti halnya jejak kaki kita di pasir pantai itu indah tapi selalu berbeda uniknya. ⠀⠀ #realita⠀⠀ By default, semua orang nggak musingin kita seperti apa, kecuali diri kita sendiri. Jika kelihatannya orang lain musingin kita, mikirin kita, ngomongin kita, tapi kenyataannya itu semua terlihat dan terdengar jauh lebih besar dari kenyataannya. Kenapa? Karena by default juga, NEGATIVITY itu JAUH LEBIH RIBUT lebih bikin NOISE dibanding POSITIVITY apalagi di dunia internet sekarang. Orang lain nggak pusing dengan perubahanmu. Terus kenapa kita pusingin mikirin dan bandingin dengan orang lain? ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Mungkin kita merasa sangat terganggu melihat wanita lain disekeliling kita baik online ataupun di kehidupan nyata yang bisa kita lihat secara fisik, mereka membuat perubahan, terlihat lebih baik menjalani kehidupan mereka, membuat gebrakan dan terus bergerak maju, dan kita berpikir dan merasa, Kenapa kita bergerak ditempat saja? Nggak maju-maju, ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Mungkin kita mikir, ada yang salah deh dengan diri kita ini. Kenapa terlihat berbeda dari orang lain? Tapi kita sebenarnya tidak sadar kalau kita itu terus bergerak I ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Jangan diterusin mikir seperti ini.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Berhenti sekarang juga💥!⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Perjalananmu menuju kamu yang lebih baik itu MashaAllah indah uniknya yang tidak bisa dibandingkan dengan apapun. Nggak ada perjalanan manusia yang identik dan persis sama satu dengan lainnya. I tell you, It’s OKAY! 💟⠀⠀⠀⠀⠀ Yuk belajar bareng tuk membuat perjalanan Ramadan kali ini lebih UNIK INDAHNYA 💗 Info detail program: https://greenmommyshop.com/product/kursus-bersiap-ramadan/ Daftar untuk kursus Di link bio
Jika Anda benar-benar tertarik untuk membantu anak Anda mengembangkan keterampilan yang paling penting dalam kehidupan dan Anda ingin membantu anak-anak Anda berkembang dengan maksimal, maka Anda berhutang pada diri Anda dan anak Anda untuk mencoba program Pembelajaran Anak-anak. Mayoritas orang di dunia ini mencari "jalan cepat mukjizat" yang membutuhkan sedikit usaha dari pihak mereka, dan mereka akan terus mencari sampai terlambat bagi anak-anak mereka.
Kajian selanjutnya dalam latihan fonik perlu memperbaiki cara laporan prosedur pengagihan peserta kepada kumpulan dan bagaimana pengkaji memastikan peserta tidak tahu bahawa mereka dalam kumpulan ‘eksperimen’ atau kumpulan ‘kawalan.‘ Kajian juga perlu melaporkan dengan jelas tentang bagaimana pengkaji memastikan mereka yang mengukur kemajuan membaca kanak‐kanak tidak tahu samada mereka dalam kumpulan latihan fonik atau tidak.
“Mah…ini gimana sih, koq heel di baca hi..il, must dibaca mast, carrot dibaca karet”, dsb dsb. Bisa-bisa anak menjadi mogok belajar! Dalam hal seperti ini, ortu mesti ambil inisiatif! Kita bayangkan sajalah, kita yang sudah gede dan bisa berbahasa bule saja masih merasa stress jika diajak bicara berlama-lama sama orang bule, apalagi anak-anak yang zero English harus seharian di kelas mendengar mengucap dalam bahasa Inggris. Untungnya, suasana belajar di Primary School tidak stressful, sama sekali tak ada paksaan bagi anak-anak untuk bisa ini dan itu. This helps the kids to survive!
SAYA BINGUNG DAN SULIT UNTUK MENGERTI APA YANG MOM DEASI SHARING, Bear with me ya,... Tahan dulu binggungnya... Kita binggung karena memang nggak tahu jadi nggak bisa menidentifikasi, mau nggak binggung lagi? Baca terus... Siapa yang nggak mau Ramadan yang positif? Kita semua kan berusaha untuk itu 😉 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Tapi realitanya banyak di antara sisters kita yang tidak punya pengalaman Ramadan yang positif bahkan selama bertahun-tahun. Hurtful truth rite? Termasuk juga ada yang nggak punya sama sekali. Tapi,… Siapa juga mau ngomongin tentang hal ini Taboo? Sesuatu untuk disembunyikan Jangan diomongin No one wants to talk about it. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Sekalian deh biar keluar dari dadaku: * Kita, nggak seharusnya merasa seperti ini kan *Kalau ngerasa gini, apa saya muslim yang nggak baik? *Atau apalah lainnya yang bikin kita punya negatif thinking diseputar Ramadan ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Semua kekacauan di kepala ini bikin kita nggak berdaya, merasa tidak berharga, merasa kurang, merasa gagal, saya tunjuk jari untuk diri sendiri kalau saya juga pernah merasa seperti itu atau parahnya lagi, nggak tahu apa yang dirasakan. So far so good kalau kata orang kita. Kayak gini nih seringnya (contoh nyata) Saya: Apa kabarmu? Teman: Alhamdulillah! Saya: Kamu tuh belum jawab tanya saya, saya tahu, kamu bilang All Praise is due to Allah, that's great MashaAllah!, tapi saya kan tanya, gimana kabarmu. Teman: baik-baik saja Saya: ru sure? Teman: iya Saya: dalam hati gemas minta ampun meski tahu keadaannya nggak baik. Takeaways: so many of us, terutama kita, wanita Asia, Indonesia yang merasa nggak tahu cara menggungkapkan rasa, dan lebih parah lagi nggak tahu kalau butuh, dan nggak tahu ini identifikasinya apa. Dan kita terbelengu oleh semua ini, yang ada ujung-ujung meledak dan pun nggak tahu kenapanya dan gimana solusinya. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Karena itu, Program Ramadan ini sesuatu yang berarti sekali buat saya meski saya tahu saya jauh dari sempurna, but at least saya menyadari hal ini. Dan ini untuk membantu utamanya diri saya sendiri, dan sisters lainnya, untuk mengembalikan “positivity” ke Ramadan kita. Karena Ramadan itu untuk semuanya dari Allah. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Ayo buat Ramadan yang Positif!
Phonics curriculum usually starts with teaching letters, slowly creating a working knowledge of the alphabet. Children learn the sounds of each letter by associating it with the word that starts with that sound. Phonics skills grow through reading activities, and students learn to distinguish between vowels and consonants and understand letter combinations such as blends and digraphs.
Bunda ingin memberikan pengalaman luar biasa ketika anak2 belajar hijaiyah spt Ara? Gunakan abaca flashcard agar setelah selesai belajar, anak masih memiliki kecintaan thd belajar, bukan malah trauma. Buktikan pada anak2 bahwa belajar itu adalah aktivitas menyenangkan. Sisihkan waktu Anda utk anak sebagai bentuk kepedulian thd masa depan pendidikan mereka. Ingat, pendidikan adalah paspor masa depan. Dan sekaranglah saatnya mempersiapkan anak2 Bunda agar mendapatkan pendidikan terbaik dg media abaca flashcard.
×